Igen, ez nem egy túl boldog ünnep. Azt hiszem, mióta eljöttem Zegről, nem tudtam ilyenkor kimenni temetőbe. Még szeptemberben elkezdtem írni egy komoly művet erre a napra, beillesztendő adott pillanatban itt - de mégsem. Mindenki tudja. Üdv mindenkinek a túloldalon, a Kellermann dédanyámnak, akitől sosem tudhattam meg, milyen lengyelnek lenni, és most futok utána. Üdv a rokonaimnak, akiket sosem ismertem meg felnőtt módjára, mert előbb mentek el, mint felnőttem, vagy túl későn ahhoz, hogy valaha közel kerülhessünk egymáshoz. Üdv a két embernek, akit eltemettünk anno 2001-ben. Jó lenne látni, mi lett belőletek. Jó lett volna veled összefutni az utcán és nem megismerni, Miki. És jó lett volna veled összefutni az osztálytalálkozón, mert hiányoztál, Dezső. Üdv persze azoknak, akiket az ember sosem ismert, mert messze éltek, korábban-később, és más, múzsai szférákban a rongyos mindennapokhoz képest, tűnjenek bár túladagolt rockénekeseknek, öngyilkos írónak, puskatussal árokba vert poétának, bibliai prófétának. És üdv az élőknek, akiket jövőre talán már mécsessel fogok megidézni, és akik most éppen egy szebb napokon is vigasztalan lengyel iparvárosban gondolnak a halottaikra - köztük talán a dédmamámra...
De nem hinném, hogy ebből bármit fel lehetne-kellene oldani a halloweeni marhasággal. Akkor már inkább legyen karnevál, locsoljunk pálinkát a sírokra, és ne álkomor, vészterhes grimasszal bámuljunk, hanem jusson már eszünkbe, azért az élet és a halál, hát, essünk filozófiai mélységekbe, nincs se olyan közel, se olyan távol, előbbi van, utóbbi igazából nincs is, és nevessünk, mert annyi jó dologra lehetne emlékezni a giccses koszorúk árából vásárolt pálinka tizedrészével a kupicánkban. Na.
Különösen, mert ahogy az élőkhöz viszonyolunk, az nem mindig jobb annál, ahogy felépítjük ezt a furcsa viszonyt a halottainkhoz.
És ezen nem sokat javít, hogy a napom gerincét az képzi, hogy az elidegenedést és kommunikációképtelenséget bemutató performanszokról fordítok.

A bejegyzés trackback címe:

https://regiidokreemlekszele.blog.hu/api/trackback/id/tr1003017902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása